Bestsellery
Newsletter
Zapisz się na nasz Newsletter i odbierz informacje o nowościach, promocjach i kuponach rabatowych.
Rozszerzanie diety niemowlęcia – od czego zacząć?
Rozszerzanie diety niemowlęcia – od czego zacząć?

Zbilansowana dieta to jeden z  filarów prawidłowego rozwoju dziecka. O ile noworodek wraz z mlekiem matki otrzymuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy oraz mikro- i makroelementy, o tyle rozszerzanie diety starszaka dla wielu rodziców wiąże się ze sporym stresem i niepewnością, czy podawane mu produkty są zdrowe i pełnowartościowe

Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety?

Według zaleceń WHO oraz sugestii większości lekarzy pediatrów wprowadzanie nowych pokarmów do diety niemowlęcia powinno rozpocząć się najwcześniej po ukończeniu przez nie 6 miesiąca życia, bez względu na to, czy jest karmione piersią, czy mlekiem modyfikowanym. Oczywiście urozmaicanie posiłków musi następować stopniowo i powoli. Jednocześnie powinno się podawać dziecku tylko jeden nowy składnik w ilości równej maksymalnie kilku łyżeczkom. Następnie przez 48 godzin należy obserwować, czy u malucha nie wystąpi reakcja alergiczna, ból brzuszka lub biegunka. Jeżeli wszystko pójdzie pomyślnie, nowy smak do dziecięcego menu można wprowadzić na stałe.

Bardzo ważne jest jednak, aby rodzice pamiętali, że niemowlę do 1 roku życia powinno przebywać na mlecznej diecie i to właśnie mleko musi być najważniejszym elementem jego posiłków. Układ pokarmowy niemowlaka nie jest jeszcze na tyle rozwinięty, aby  poradzić sobie z trawieniem zbyt dużej ilości stałych posiłków. Nie są one również w stanie dostarczyć mu niezbędnej ilości składników odżywczych. Dziecko w tym wieku bardzo szybko rośnie, a co za tym idzie, potrzebuje dużej ilości witamin, minerałów oraz mikro- i makroelementów. Najważniejsze dla jego rozwoju są żelazo, cynk, jod oraz witamina A, D i witaminy z grupy B. Wszystkie te składniki znajdują się zarówno w mleku matki, jak i mieszankach mleka modyfikowanego. Decydując się zbyt wcześnie na radykalne zmniejszenie ilości mlecznych posiłków i zastąpienie ich pokarmami stałymi, zaburzamy naturalne procesy zachodzące w organizmie dziecka. Dlatego tak ważne jest, aby rozszerzanie diety było świadomą i przemyślaną decyzją rodziców, konsultowaną z lekarzem pediatrą, który nie widzi ku temu żadnych przeciwwskazań zdrowotnych.

 

 Żywność dla niemowląt

Kiedy dziecko jest gotowe na rozszerzanie diety?

Mimo że układ pokarmowy półrocznego dziecka jest już zdolny do  przyjmowania i trawienia  nowych pokarmów, może się okazać, że niemowlę nie jest na to jeszcze gotowe. Należy pamiętać, że każde dziecko rozwija się w innym tempie. Jedno może nabyć pewne umiejętności wcześniej, inne nieco później. Dokładnie tak samo jest z umiejętnością przyjmowania stałych lub półpłynnych pokarmów i nie ma w tym niczego dziwnego, czy niepokojącego.

 Jakie więc są sygnały, że maluch jest już gotowy na rozszerzanie diety? Zazwyczaj należą do nich zainteresowanie „dorosłym” jedzeniem i wodzenie wzrokiem za jedzącym rodzicem, otwieranie ust oraz chętnie podejmowane próby korzystania z łyżeczki. Jeśli dziecko krztusi się i nie potrafi przełknąć pokarmu, który nie jest zupełnie płynny, albo reaguje płaczem i całkowicie odmawia przyjmowania nowego produktu, oznacza to, że nie jest jeszcze gotowe na urozmaicanie diety. W takiej sytuacji najlepiej dać mu jeszcze trochę czasu i powtórzyć próbę np. po upływie tygodnia. 

 

 Metoda odsadzania niemowląt

Od czego zacząć urozmaicanie jadłospisu?

Rozszerzanie diety mlecznej powinno się zaczynać od podania dziecku kilku łyżeczek przetartego lub zmiksowanego warzywa albo owocu. Zazwyczaj rodzice jako pierwsze podają dziecku jabłko, marchewkę, cukinię lub ziemniaka, ponieważ należą one do grupy produktów najrzadziej wywołujących reakcje alergiczne, lub wzdęcia. Do tego posiadają delikatny, neutralny smak. Powinny być one podawane w wersji gotowanej oraz pozbawione dodatków takich jak sól, pieprz czy cukier. Jeżeli po podaniu ich nie wystąpią żadne niepożądane skutki uboczne, można włączyć je do codziennego jadłospisu. Kolejny nowy produkt można podać dziecku nie wcześniej niż po upływie 4-5 dni. W następnych etapach rozszerzania diety do dziecięcego menu dodajemy stopniowo: inne warzywa oraz owoce, zboża, mięso i ryby. W przypadku każdego z  nowych składników obowiązuje ten sam schemat wprowadzania.

Żywność dla niemowląt w słoiczkach

Oczywiście wraz z wiekiem i rozwojem umiejętności dziecka konsystencja posiłków powinna się zmieniać, jak najbardziej przypominając stałe, „dorosłe” jedzenie. Ważne jest również, aby maluch miał możliwość podejmowania prób samodzielnego jedzenia. Na początku na pewno nie będą one zbyt udane, jednak każdy kolejny dzień może obfitować w nowe sukcesy i zainteresowanie coraz szerszą gamą produktów spożywczych.

Podczas rozszerzania diety z pewnością przydadzą się odpowiednie, dostosowane do potrzeb niemowlęcia naczynia, sztućce i pojemniki do przechowywania żywności, które znajdziecie tutaj: https://naszsmyk.pl/pl/c/Pojemniki%2C-naczynia-i-sztucce/57.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium